Nنr folk smهpratar med en نr det inte konstigt att en av frهgorna blir: ”Var kommer du ifrهn?”
Det mنrkliga نr att mitt svar ”Sverige” ofta mِts av reaktionen ”Ah, Carl Gustav!”
Jag har نnnu inte fِrstهtt vad Carl Gustav gjort fِr att bli sه kنnd i Egypten.

Det نr oftast taxichauffِrer som fهr chansen att prata med mig. Taxiresor kan ta nنstan hur lهng tid som helst hنr i Kairo. Pه grund av trafikkaoset och eventuella olyckor pه vنgen kan man bli sittande i kِer som kنnns oنndliga.
De tider som نr vنrst نr, tja, nنstan hela dygnet. Klockan tvه pه dagen slutar offentliga tjنnstemنn sina jobb, sه frهn tvه och ett par timmar fram نr det tjockt i trafiken. Det betyder att nنr privatanstنllda slutar vid fem, sex eller sju sه hakar de pه den trنngsel som redan finns. Att folk sedan نr ute mycket senare pه kvنllen نn hemma gِr att trafiken kan krypa fram i snigeltakt sه sent som vid midnatt. Lugnast نr det otroligt nog pه morgonen, vid nio kan samma resa som pه eftermiddagen tar en halvtimme ta tio minuter. Allt detta beror pه att Kairo نr byggt fِr en brهkdel av de cirka 25 miljoner som bor hنr nu. Och trots viadukter och autostrador sه fهr inte alla bilar plats.

Jag bombarderas med frهgor
Sه nنr man blir stهende en halvtimme i en bilkِ tar taxichauffِrerna tillfنllet i akt att prata, precis som de gِr hemma. Hنr kan de oftast inte mer نn ett eller tvه ord engelska och ibland kan jag se hur oroliga de نr fِr att de inte ska kunna fِrstه vart jag vill. Nنr jag bِrjar prata arabiska skiner de upp och pustar ut – sen kommer bombardemanget av frهgor. Var نr jag ifrهn, vad gِr jag i Kairo, hur lنnge har jag bott hنr, نr jag gift, har jag barn, jobbar jag, studerar jag, hur gammal نr jag, vilka sprهk kan jag, bor min mamma och pappa hنr etc etc.
De flesta frهgor نr varken komplicerade eller kontroversiella, sه jag svarar artigt och ser det som ett bra tillfنlle att ِva pه sprهket (det hنr gنller de trevliga chaffisarna, de andra skنller jag ut).

Vad heter Egyptens president?
Men det نr svaret pه en frهga som kan vنcka en mنrklig reaktion. Det نr min nationalitet, som verkar vara sه viktig. Nنr jag berنttar att jag نr svenska leder det alltid till berِm ِver hur trevliga svenskar نr. Jag skulle inte tillmنta det nهgon betydelse om det inte var fِr att jag flera gهnger ocksه fهtt reaktionen ”Carl Gustav”. Fِrsta gهngen fِrstod jag inte alls vad taxichauffِren menade sه han tvingades fِrklara ”Visst heter er kung sه?”
Jo, visst heter Sveriges kung Carl Gustav, men hur kommer det sig att Egyptens taxichauffِrer har koll pه det?
Hur mهnga svenskar vet vad Egyptens president heter? (Fِr er som rodnar igenkنnnande hنr نr rنtt svar Hosni Mubarak.)
Eller kنnner till nهgot egyptiskt fِretag, sهngare eller fotbollsspelare fِr den delen…
Det نr nنmligen nهgra av de saker de brukar rنkna upp efter den kنnde Carl Gustav: Volvo, Ericsson, Abba, Nobel, Ibrahimovic.

Kenneth Andersson och Anna Lindh

Ibland frهgar de om Sverige har Euro som valuta, fِr visst نr vi med i Europeiska Unionen?
Och visst نr det Sverige, Norge och Danmark som utgِr Skandinavien?
Och svenska sprهket, نr det likt tyska?
Jag upphِr inte att fِrvهnas ِver all denna kنnnedom om ett litet land lهngt bort i norr, som Egypten varken haft nهgra stِrre fِrbindelser – eller konflikter – med.
Det finns till och med de som minns Kenneth Anderssons lِjliga mهlgest frهn 1994 och de som undrar varfِr Anna Lindh blev mِrdad.

Fanns Carl Gustav pه ett skolprov?
Vi pratar inte om den utbildade medelklassen, utan om vanliga taxichaffisar, som نndه vet sه mycket om just mitt land. Naturligtvis tvingas tredje vنrlden ha bنttre koll pه fِrsta vنrlden نn tvنrtom – men vad Carl Gustav gjort fِr att bli ihهgkommen kan jag inte fِrstه. Sjنlv kan jag rنkna upp Idi Amin, Ceaucescu, Pinochet, Nehru, Pol Pot, Franco och en rad andra statsِverhuvuden som satt sina namn i historiebِckerna av mindre trevliga skنl. Men av dagens namn نr det fه jag kan utanfِr Europa eller Mellanِstern (mitt specialomrهde, sه det vore konstigt annars). Bara kنndisar som Obama, Castro, Chavez och Mugabe har fastnat.
Men vad har Carl Gustav gjort?
Min enda rimliga fِrklaring نr utbildningssystemet hنr. Det gynnar utantillنrning, och fِrmodligen hade deras skolbِcker ett stycke om Sverige, dنr det nنmndes att vi نr en monarki och att kungen heter just Carl Gustav.
Tنnk om jag mindes vنrldens alla statschefer frهn mina skolbِcker…